Wyzwanie – 30 dni bez cukru

Wyzwanie – 30 dni bez cukru

Kiedyś podjęłam dobrą decyzję, wypracowania u siebie zdrowych nawyków żywieniowych! Biorąc udział w bezcukrowym wyzwaniu, w którym dzielnie wytrwałam przez 30 dni nie kosztując słodyczy i na maksa ograniczając jedzenie wszystkiego co zawiera cukier. Wspominam ten czas bardzo dobrze. Pamiętam, że czułam się wtedy znacznie lepiej, miałam również więcej energii. Zauważyłam także wyraźny spadek masy ciała. Co więcej to wyzwanie pozwala również niektórym pozbyć się nałogu jedzenia słodyczy.

Od momentu, kiedy ostatni raz podjęłam się bezcukrowego wyzwania minęło już sporo czasu. Myślę więc, że pora wrócić do życia bez cukru na nowo, choćby na 30 dni!

Dlaczego zrezygnowałam z cukru?

  • cukier jest źródłem pustych kalorii
  • nie zawiera żadnych substancji odżywczych
  • nie jest źródłem witamin czy składników mineralnych
  • jego spożycie w dużych ilościach sprzyja wzrostowi masy ciała i tym samym zwiększeniu ilości tkanki tłuszczowej
  • to prawda, że glukoza jest podstawowym źródłem energii dla komórek naszego organizmu, jednak nadmiar cukrów w diecie może również powodować pogorszenie naszego stanu zdrowia
  • zwiększone ryzyko rozwoju próchnicy
  • wzrost poziomu trójglicerydów w surowicy krwi
  • spożycie dużej ilości cukrów prostych jest szczególnie niebezpieczne dla osób z cukrzycą, gdyż może prowadzić do znacznych wahań poziomu glukozy i powodować hiperglikemię
  • spożywanie rafinowanych węglowodanów zwiększa również ryzyko zakwaszenia organizmu
  • nadmiar cukrów może także sprzyjać wzrostowi drożdżaków Candida
  • cukier uzależnia! Z czasem będziemy go potrzebować coraz więcej i więcej. W ekstremalnych sytuacjach tego nałogu jest równie trudno się pozbyć jak uzależnienia od innych używek.

Czy wszystkie węglowodany należy ograniczyć?

Oczywiście nie należy rezygnować całkowicie ze spożycia węglowodanów, ale starajmy się wybierać te zdrowe! Węglowodany dzieli się na proste i złożone. Źródłem cukrów prostych są przede wszystkim słodzone napoje gazowane, słodycze, ciasta, ciasteczka, cukier. To właśnie ich należy się wystrzegać. Wyeliminuj również spożycie produktów z białego proszku, m.in.: mąki, soli, cukru.
Z kolei źródłem węglowodanów złożonych są m.in. produkty zbożowe pełnoziarniste, grube kasze, płatki zbożowe czy otręby oraz banany. Produkty te są również źródłem błonnika pokarmowego, zawierają szereg witamin (np. z grupy B) i składników mineralnych (np. cynk, miedź, magnez). Te węglowodany mogą znaleźć się w naszej codziennej diecie.

Podsumowując, jakich produktów należy unikać:

  • cukru i innych substancji słodzących
  • miodu i innych syropów
  • powideł, dżemów, konfitur
  • czekolady
  • słodkich napojów gazowanych
  • słodyczy (ciastek, ciast, cukierków, batonów)
  • nektarów, soków, napojów (sklepowych)
  • owoce o wysokiej zawartości fruktozy (przeczytaj poniżej, które to)
  • nabiału typu jogurt smakowe

Zawartość fruktozy w owocach

Owoce o niskiej zawartości fruktozy (dozwolone):

  • grejpfrut
  • cytryna
  • papaja
  • żurawina
  • acerola
  • arbuz
  • brzoskwinie
  • nektarynki
  • morele

Owoce o wysokiej zawartości fruktozy (przeciwwskazane w trakcie trwania wyzwania):

  • daktyle
  • rodzynki
  • figi suszone
  • morele suszone
  • winogrona
  • czereśnie
  • banany
  • gruszki

Ciekawostka…

Puszka Coli zawiera około 6 łyżeczek cukru.

Kubek jogurtu smakowego zawiera około 6 łyżeczek cukru.

Porcja ketchupu zawiera  2 łyżeczki cukru.

Daje do myślenia prawda?

Niestety wielu z nas nie zdaje sobie często sprawy jak wiele cukrów prostych zjadamy, bo nie zawsze czytamy etykiety, nie sumujemy też wszystkich prostych węglowodanów jakie dostarczamy w pożywieniu.

Podejmiecie ze mną wyzwanie  30 dni  bez cukru? Zapraszam!!!

Literatura:

1: Chow KF. A Review of Excessive Sugar Metabolism on Oral and General Health. Chin J Dent Res. 2017;20(4):193-198. doi: 10.3290/j.cjdr.a39218.

2: Breda J, Jewell J, Keller A. The Importance of the World Health Organization Sugar Guidelines for Dental Health and Obesity Prevention. Caries Res. 2018 Aug 7;53(2):149-152. doi: 10.1159/000491556.

3: Ebrahimpour-Koujan S, Saneei P, Larijani B, Esmaillzadeh A. Consumption of sugar sweetened beverages and dietary fructose in relation to risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Oct 2:1-10. doi: 10.1080/10408398.2018.1503155.

4: Momin SR, Wood AC. Sugar-Sweetened Beverages and Child Health: Implications for Policy. Curr Nutr Rep. 2018 Oct 3. doi: 10.1007/s13668-018-0249-7. Blog hpba.pl

5: Park S, Ayala GX, Sharkey JR, Blanck HM. Knowledge of Health Conditions Associated With Sugar-Sweetened Beverage Intake Is Low Among US Hispanic Adults. Am J Health Promot. 2018 Jan 1:890117118774206. doi: 10.1177/0890117118774206.

6: Zheng M, Allman-Farinelli M, Heitmann BL, Rangan A. Substitution of sugar-sweetened beverages with other beverage alternatives: a review of long-term health outcomes. J Acad Nutr Diet. 2015 May;115(5):767-79. doi: 10.1016/j.jand.2015.01.006.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Facebook
Facebook
YouTube
Instagram